Cliëntondersteuning in de zorg

7 februari 2020

Vrijdag 7 februari 2020 publiceerde de Leeuwarder Courant een artikel over cliëntondersteuning. Personen die bijvoorbeeld langdurige zorg nodig hebben, maken aanspraak op kosteloze ondersteuning om te bevorderen dat ze hun weg vinden in de wirwar van regels, mogelijkheden, rechten, voorwaarden en verplichtingen. Het artikel maakt duidelijk dat dit recht vaak niet bekend is.

Voor wie?
Cliëntondersteuning is voor iedereen die hulp nodig heeft bij het regelen van zorg. Als dit voor u geldt, helpt een cliëntondersteuner u op weg door met u mee te denken. Hij of zij kent het zorgaanbod in uw buurt. Een cliëntondersteuner verleent  zelf geen zorg of ondersteuning, is onafhankelijk en staat los van zorgorganisaties. 

Wat doet een cliëntondersteuner?
Een cliëntondersteuner helpt u om uw hulpvraag duidelijk te maken. De cliëntondersteuner kan bijvoorbeeld aanwezig zijn bij een gesprek.
De cliëntondersteuner betrekt ook uw familie, mantelzorgers en vrijwilligers bij het zoeken naar oplossingen. U krijgt hulp bij de keuzes die u moet maken.
U leert om de juiste hulp te regelen en verschillende soorten hulp met elkaar te combineren. 

Gemeenten betalen de kosten van de professionele cliëntondersteuner. Maar de professionele cliëntondersteuner is wél onafhankelijk van de gemeente en is er slechts voor  uw belangen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de onafhankelijke cliëntondersteuner en over mogelijkheden die de Wet maatschappelijke onde3rsteuning voor u heeft, informeert u dan bij het gebiedsteam. Dat kan u verder helpen.

 

Terug naar overzicht