Nieuwe sticker veilig vervoer rolstoelgebruikers

29 januari 2019

De Adviesraad adviseert bij de vorming van beleid op het terrein van zorg en welzijn, waaronder de WMO. De raad volgt daarom ook de ontwikkelingen op dit terrein. Sinds 2017 gelden er regels voor veilig vervoer van rolstoelgebruikers. Per 1 juli 2019 worden de voorschriften opnieuw aangescherpt. Een veilig te vervoeren rolstoel herkent u aan een gele sticker.

Een rolstoelgebruiker wordt het veiligst vervoerd als hij overstapt naar een gewone autostoel. De rolstoel gaat dan als bagage mee. Als de rolstoeler die overstap niet kan maken, is het van belang dat hij veilig vervoerd kan worden in de rolstoel. De Code VVR geeft taxichauffeurs, taxibedrijven, rolstoelpassagiers en gemeenten richtlijnen om rolstoelinzittenden veilig te vervoeren. Het ‘Platform Code VVR’ heeft in 2017 een nieuwe versie van de ‘Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers’ (Code VVR) gepubliceerd. Die maakt duidelijk wanneer een rolstoel veilig kan worden vervoerd. De code is in 2018 geactualiseerd naar de huidige stand van inzichten en wet- en regelgeving. In de vernieuwde code staat dat na 1 juli 2019 rolstoelen zonder een sticker met een haaksymbool niet meer vervoerd mogen worden. Rolstoelgebruikers, chauffeurs en bedrijven kunnen aan de sticker zien dat de rolstoel veilig vervoerd kan worden.

Na 1 juli 2019 mogen rolstoelen zonder een dergelijke sticker niet meer vervoerd worden. Wanneer de – meestal oudere - rolstoel nog niet van het haaksymbool is voorzien, moeten passagier en vervoerder samen een veilige oplossing vinden. Voor mensen met een maatwerkrolstoel die na 1 juli 2019 niet van het haaksymbool voorzien is, moet ook een adequate oplossing komen.

 

Meer informatie
Terug naar overzicht