Kinderrechters bezorgd over wachtlijsten jeugdbescherming

1 september 2019

Kinderrechters maken zich grote zorgen over het tekort aan werkers in de jeugdzorg. De wachtlijsten bij jeugdbescherming zijn inmiddels zo lang, dat er mogelijk een jaar lang niets gebeurt. Kwetsbare kinderen zijn daar volgens de kinderrechters de dupe van. Dit is onlangs openbaar gemaakt door onder andere RTL-nieuws.

Kinderrechters hebben tientallen uitspraken op internet gepubliceerd om aandacht te vragen voor de ernst van de situatie. De uitspraken omvatten onder meer situaties van huiselijk geweld, van dreiging van kindontvoering, van alcohol- of drugsmisbruik van ouders en van de gevolgen van een vechtscheiding. Minderjarige kinderen zijn gevlucht van hun ouders, gaan niet meer naar school en sommige kleine kinderen hebben geen contact meer met vriendjes.

Er is sprake van een groeiend probleem. Dit blijkt ook uit informatie van rechtbank Zeeland-West-Brabant en uit info van kinderombudsman Margrite Kalverboer, die eerder dit jaar  ook al de noodklok luidde. Volgens haar krijgen kwetsbare kinderen van de verschillende zorginstanties niet de hulp die ze nodig hebben.

Terug naar overzicht