Een aflossingspauze tijdens een minnelijke schuldregeling

11 oktober 2019

Op 10 oktober 2019 heeft de vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gesproken over het armoede- en schuldenbeleid met verantwoordelijk staatssecretaris Van Ark. De schuldproblematiek is lastig en is daarom al vaak aan de orde geweest. De verbetervoorstellen zijn wel bekend en meestal is er niet veel nieuws onder zon. Dit keer was dat echter anders. Onder andere is aandacht gegeven aan een voorstel van Tweede Kamerlid Rens Raemakers om mensen met schulden af en toe een aflossingspauze te gunnen.

Het voorstel houdt in dat mensen met wie vanwege schulden een minnelijke schuldregeling is afgesproken, tijdens een traject af en toe niet hoeven af te lossen. In het voorstel is opgenomen dat in iedere schuldovereenkomst komt te staan dat de persoon met schulden gedurende twee maanden per jaar niet hoeft af te lossen op de gezamenlijke schulden, waarvoor meestal een saneringskrediet is gesloten bij de Kredietbank. Omdat een schuldregeling doorgaans drie jaar duurt, zal de schuldenaar (de persoon met schulden) in totaal zes maanden niet hoeven af te lossen. 

Het voordeel is dat de schuldenaar in die maanden wat op adem kan komen. Bijvoorbeeld uitgaven kan doen waar hij of zij anders niet aan toe zou komen: kadootjes voor de kinderen, misschien een korte vakantie, eens naar een pretpark. Daarnaast zal een dergelijke adempauze ook psychologisch positief werken. Een schuldregeling volhouden vraagt veel van de schuldenaar en het is belangrijk dat de eindstreep wordt gehaald.

Het voorstel van Raemakers is gericht op een wettelijke regeling. Er gaan echter stemmen op om nu al iets dergelijks op te nemen in de schuldregelingsovereenkomsten. 

Het is nog niet bekend hoe kansrijk het voorstel is en op welke termijn een wettelijk regeling kan worden verwacht.

 

Lees meer over schuldregelingen
Terug naar overzicht