NIBUD: zekerheid is essentieel voor bestaanszekerheid

4 september 2024

Mensen met een inkomen rond het sociaal minimum hebben een fundamentele verbetering nodig van hun bestaanszekerheid. Daarmee krijgen ze een basis onder hun bestaan, hebben ze minder financiële zorgen en kunnen volwaardig meedoen in de maatschappij. Dat vindt Arjan Vliegenthart, directeur van het budgetinstituut NIBUD. Hij laat zijn licht schijnen op bestaanszekerheid in een opiniestuk met de titel 'Bestaanszekerheid: geen hip modewoord', dat onlangs is gepubliceerd in onder andere de Leeuwarder Courant.

Arjan Vliegenthart is een van de sprekers bij de jaarlijkse Hannie van Leeuwenlezing die op 4 oktober op stapel staat en waarbij bestaanszekerheid zeker aan de orde zal komen. In zijn artikel stelt hij dat minder geldzorgen leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit en tot minder zorgkosten. Een investering in bestaanszekerheid verdient zich terug. 

Hij stelt vast dat, hoewel over de gehele linie bekeken, er sprake is van verbetering in de financiële situatie voor veel huishoudens, dat nog niet geldt voor iedereen. Hij noemt met name huurders, huishoudens met lagere en wisselende inkomsten en jongeren, die onvoldoende greep hebben op inkomsten en uitgaven, waarbij toeslagen en andere vergoedingen en aanvullingen een onvoldoende oplossing bieden. Mensen in een dergelijke situatie verdwalen in een doolhof van mogelijkheden en onmogelijkheden. Vliegenthart is dan ook van mening dat zekerheid een essentieel onderdeel is van bestaanszekerheid. Hij bepleit ook een versimpeling en denkt dat dat alleen kan door een structurele landelijke aanpak, waarbij het verhogen van het sociaal minimum het belangrijkste uitgangspunt is.

Hij roept het kabinet op daadwerkelijk in te zetten op bestaanszekerheid en op Prinsjesdag met boter bij de vis te komen.

Terug naar overzicht