Adviezen 2024 Adviesraad Sociaal Domein Noardwest Fryslân

30 december 2024

De Adviesraad adviseert aan de gemeenten Waadhoeke, Terschelling en Vlieland over beleidskwesties. De raad doet dat door met de beleidsadviseurs van de gemeenten mee te denken bij het formuleren van nieuw beleid of het wijzigen van bestaand beleid. Maar ook door het uitbrengen van adviezen als de gemeenten daarom hebben gevraagd en door ongevraagd te adviseren als de Adviesraad dat zelf van belang acht.

In 2024 heeft de Adviesraad veelvuldig meegedacht met de beleidsadsviseurs op alle gebieden van het Sociaal Domein. Daarnaast is een aantal keren op verzoek geadviseerd aan het college van de gemeenten die de Adviesraad bedient. Er is dit jaar niet ongevraagd geadviseerd. Hierna leest u waarover de Adviesraad op verzoek heeft geadviseerd.

Op het gebied van Participatie:

Advies inzake het concept Beleid Bestaanszekerheid 2024-2028
'Bestaanszekerheid' is de huidige betiteling van wat voorheen werd aangeduid als 'armoedebestrijding' of als 'minimabeleid'. Het betreft het geheel van voorzieningen voor personen met weing geld. Ook landelijk is hieraan veel aandacht gegegeven, nu steeds weer blijkt dat een groot aantal huishoudens over onvoldoende middelen beschikt om rond te komen.  De Adviesraad volgt de ontwikkelingen op dit gebied al vele jaren op de voet en heeft in het verleden ook veel voorstellen tot verbetering gedaan.​

Advies inzake beleidsregels bijzondere bijstand Participatiewet voor medische kosten 
Voor betaling van medische kosten doen veel mensen een beroep op hun zorgverzekering. De basisverzekering is verplicht. Veel mensen hebben daarnaast een aanvullende verzekering en een aparte tandverzekering. Dat hele verzekeringstelsel met voorwaarden is opgenomen in de Zorgverzekeringswet. Ondanks die verzekeringen waren er nog steeds medische kosten die niet werden vergoed. De wetgever vond dat billijk. Dat betekende ook dat verzoeken om bijzondere bijstand voor de ongedekte kosten doorgaans werden afgewezen omdat de Zorgverzekeringswet (met enkele andere regelingen zoals de Wet langdurige zorg en het Besluit Zorgverzekering) als 'toereikend en passend' werden gezien, ook al vergoedden die niet alle kosten. 

In veel gemeenten bestond de zogeheten AV Frieso, een, door gemeentelijke bijdragen, relatief goedkope maar goede verzekering van De Friesland Zorgverzekeraar voor mensen met een beperkt inkomen. Deze is in 1995 geïntroduceerd door de gemeente Leeuwarden, samen met De Friesland. Echter, door de jaren heen is de verzekering vaak gewijzigd  en is de aantrekkelijkheid sterk verminderd. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat de gemeenten Waadhoeke, Terschelling en Vlieland hebben besloten de verzekering niet meer te steunen met een bijdrage in verband waarmee de AV Frieso voor inwoners is afgeschaft. Hierdoor is echter in de bekostiging van medische kosten een gat ontstaan in verband  waarmee bijzondere bijstand in sommige gevallen toch weer mogelijk is. Hierover heeft de Adviesraad nu geadviseerd. De link leidt naar het advies aan de gemeentye Waadhoeke. De adviezen aan Terschelling en Vlieland zijn identiek. 

Op het gebied van Zorg:

Advies inzake het voorstel voor inzet van middelen in het kader van het GGZ Hoofdlijnenakkoord
In 2023 heeft de toenmalige staatssecretaris VWS een akkoord gesloten met een groot aantal partijen uit de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein om te stimuleren dat personen met psychische problemen volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Hoewel de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) niet direct akkoord ging is wel al direct gestart met de uitvoering van het akkoord. Inmiddels is extra geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering en is ook de VNG akkoord gegaan. Het akkoord is vertaald naar de lokale situatie en de gemeente Waadhoeke heeft de Adviesraad gevraagd zijn licht te laten schijnen op het onderwerp wat heeft geleid tot een officieel advies

Advies inzake de zorg voor mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA-aanpak)
De Adviesraad is door de gemeente Waadhoeke gevraagd te adviseren over de aanpak van betreffende problematiek op het gebied van geestelijke gezondheid die is verwoord in het document 'Zorg voor mensen met een ernstige Psychiatrische aandoening'. Het gaat hier over een problematiek die landelijk speelt. De voorgestelde aanpak wordt ook al in een aantal gemeenten toegepast.

Op het gebied van de Adviesraad zelf:

Advies inzake de concept verordening Adviesraad Sociaal Domein NWF 2024
Nadat de gemeente Harlingen had besloten om uit het samenwerkingsverband met de gemeenten Waadhoeke, Terschelling en Vlieland te stappen, heeft de Adviesraad Sociaal Domein Noardwest Fryslân besloten om de advisering voortaan te beperken tot Waadhoeke, Terschelling en Vlieland. Omdat deze verandering ook gevolgen had voor de vastlegging is afgesproken meteen de positie van de Adviesraad in ruimere zin tegen het licht te houden. Dit heeft geleid tot een nieuwe verordening  inzake de Adviesraad die in conceptvorm aan de Adviesraad is aangeboden met het verzoek hierover te adviseren. Het college zal vervolgens de Verordening moeten voorleggen aan de gemeenteraad ter goedkeuring. De gemeenteraad oordeelt over verordeningen. Aanvullend op de verordening zal nog een samenwerkingsovereenkomst worden afgesproken.

 


 

Bekijk de adviezen
Terug naar overzicht