Overeenkomsten maar ook verschillen in minimabeleid Friese gemeenten

11 september 2024

Uit een onlangs gehouden onderzoek van het Planbureau Fryslân blijkt dat er naast overeenkomsten grote verschillen bestaan tussen het minimabeleid in Friese gemeenten. De gevolgen van dit uiteenlopende beleid kunnen variëren van € 445 tot € 1824 per huishouden per jaar. Uit het onderzoek blijkt verder dat burgers wel op de hoogte zijn van de verschillende invulling van het minimabeleid van gemeenten, maar tegelijkertijd niet op de hoogte zijn van alle minimaregelingen en de regelingen zelf ook als ingewikkeld ervaren.

Hoe kan het beter?
Het Planbureau doet ook suggesties voor een vervolg. Zo pleit het voor het publiceren van alle onderdelen van het minimabeleid in alle gemeenten. Ook vindt het Planbureau het gewenst dat kennis van de regelingen tussen gemeenten wordt gedeeld en dat de regelingen en de uitwerking hiervan worden besproken met ervaringsdeskundigen. Het Planbureau beveelt tevens aan om de gebruiksvriendelijkheid, de bekendheid en de duidelijkheid te verbeteren en is tenslotte van mening dat Rijk en gemeenten de herkomst van de bestaande regelingen zou moeten evalueren en stil moet staan bij een goed evenwicht tussen landelijke en lokale regelingen.

Marianne Poelman, wethouder in de gemeente Súdwest, Fryslân heeft in een artikel in de Leeuwarder Courant op 10 september 2024 haar visie gegeven op het rapport over het onderzoek van het Planbureau. Zij vindt dat de focus niet moet liggen op de verschillen tussen gemeenten maar op een gezamenlijke Friese aanpak van het minimabeleid.

Minimabeleid
Het minimabelid is een geheel van regelingen die dienen als aanvulling van het inkomen in huishoudens. Dat inkomen, dat doorgaans bestaat uit een uitkering of inkomen uit werk, is in veel gevallen onvoldoende om van rond te komen en niet genoeg om af en toe ook wat extra te doen. Gemeenten hebben binnen grenzen de mogelijkheid daar een eigen invulling aan te geven, waardoor verschillen kunnen ontstaan. Onderdelen van minimabeleid kunnen bijvoorbeeld zijn: bijzondere bijstand, individele inkomenstoeslag, studietoeslag, compensatie eigen risico zorgverzekering, kwijtschelding onroerende zaakbelasting, energietoeslag en een vergoeding van kosten van participatie aan de samenleving. Sommige gemeenten werken ook met stadspassen. De gemeente Leeuwarden heeft in een ver verleden gewerkt met vouchers voor ondere gratis sport en bibliotheekgebruik. Wellicht kent u ook van vroeger de langdurigheidstoeslag.

Minimabeleid in de regio Noardwest Fryslân
De gemeenten Waadhoeke, Terschelling en Vlieland hebben het minimabeleid al geruime tijd in beeld. Ze zijn ook meegenomen in het onderzoek. De Adviesraad vraagt ook al vele jaren om aandacht te geven aan een royale benutting van de mogelijkheden om vorm te geven aan het minimabeleid. In de vergadering van onze raad op 16 september 2024 staat een bespreking van het rapport op de agenda.

Bekijk het onderzoek
Terug naar overzicht