Speerpunten Adviesraad 2025

27 november 2024

Voorafgaand aan het nieuwe kalenderjaar stelt de Adviesraad Sociaal Domein Noardwest Fryslân vast welke activiteiten in het komende jaar zullen worden ondernomen. Uiteraard worden die voor een groot deel bepaald door de beleidsagenda van de gemeenten aan welke de Raad adviseert (Waadhoeke, Terschelling en Vlieland). Behalve het inspelen op lopende zaken die gedurende het jaar voorbij komen wil de Adviesraad ook enkele eigen accenten leggen. Zo is de uitwerking van het beleid bestaanszekerheid voor ons een uiterst belangrijk thema, dat eerder aandacht heeft gekregen maar zeker ook het komende jaar opnieuw aandacht verdient.

Het leggen van die eigen accenten krijgt sinds enige jaren vorm door in de drie themagroepen jaarlijks enkele speerpunten te benoemen en uit te werken. De speerpunten zijn ook opgesomd in het jaarlijkse Activiteitenplan van de Adviesraad. Kort samengevat zijn de volgende keuzes voor 2025 gemaakt:

Themagroep Jeugd
Thuiszitters en kwetsbare jongeren.
Deze themagroep heeft zorgen over de groep thuiszitters en kwetsbare jongeren. Dit betreft vooral de categorie pubers van 12 tot 18 jaar, maar er zijn ook signalen van kinderen op de zeer jonge leeftijd van 8 jaar. De aanpak van dit probleem door diverse partijen laat naar ons oordeel te wensen over. De aandacht voor dit onderwerp is mede gevoed door berichten in de pers over een stijging van het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat. Het eerste doel van de themagroep is om te inventariseren om welke aantallen het gaat en welke problemen daarbij vooral spelen. Afhankelijk van het verkregen inzicht zal worden beoordeeld of daar een taak ligt voor de Adviesraad.

Themagroep Wonen, zorg en welzijn
Meedenken bij de totstandkoming van de Woonzorgvisie.
In de woonzorgvisie moet de gemeente vastleggen hoe zij omgaat met de huisvesting en ondersteuning van zogenaamde aandachtsgroepen zoals ouderen, mensen met sociale en/of medische urgentie, mensen die uitstromen uit intramurale instellingen, arbeidsmigranten en jongeren. Het is nog niet geheel duidelijk hoe de gemeente Terschelling dit onderwerp gaat aanvliegen. In Waadhoeke is voor de uitwerking een bureau ingeschakeld. De themagroep wil nadrukkelijk bij dit proces betrokken worden en zal zo nodig zelf contact leggen met de beleidsambtenaren Wmo.

Toegankelijkheid voor de bewoners van de NWF gemeenten met betrekking tot de Wmo en aanpalende diensten/producten onderzoeken.
In de pers zijn berichten geweest dat het in Nederland niet zo best gesteld is met de toegankelijkheid van met name de Wmo en de daaraan gekoppelde diensten en processen. De themagroep wil onderzoeken wat de situatie in onze gemeenten is en denkt erover om daarvoor een enquête uit te zetten. Er zal onderzocht worden of dat haalbaar is dan wel of de gewenste informatie op een andere manier is te verkrijgen.

Themagroep Participatie
Verbreding netwerk.
De themagroep heeft eerder geconstateerd dat veel organisaties zich bezighouden met activiteiten op het gebied van het sociaal domein, maar ook dat het vaak ontbreekt aan samenwerking en afstemming tussen die partijen. De themagroep wil van alle organisaties een goed beeld krijgen door in elke vergadering één van deze organisaties uit te nodigen. Het doel is enerzijds het verbreden van het netwerk, en daarmee ook meer en beter zicht te krijgen op, en mogelijk contact met, de doelgroepen die wij willen bedienen. Anderzijds willen we bekijken of het mogelijk is meer afstemming en samenwerking tussen de verschillende organisaties tot stand te brengen.

Vereenvoudiging contacten en aanvraagprocedures.
Het belangrijkste doel met betrekking tot dit speerpunt is te komen tot uitbreiding van het aantal fysieke contactlocaties van de gebiedsteams en de Dienst in Waadhoeke, waar de burger zonder het maken van een afspraak binnen kan lopen. Het gaat erom de afstand tussen de burger en de gemeentelijke overheid te verkleinen en niet afhankelijk te zijn van alleen digitale dienstverlening. Niet alle vragen zullen ter plekke beantwoord kunnen worden, maar een goede verwijzing naar de juiste persoon levert al grote winst op.

Adviesraad algemeen
Scholing leden ASD.
De samenstelling van de Adviesraad is heel divers en de leden hebben expertise op uiteenlopende terreinen. De Adviesraad stimuleert en faciliteert al het volgen van aangeboden scholing en workshops door de leden maar wil nog een volgende stap in zetten naar professionalisering door bij ieder lid van de Raad de individuele scholingsbehoefte vast te stellen en daar een scholingsaanbod op te baseren.

Zie het activiteitenplan
Terug naar overzicht