Inwoners Noardwest Fryslân hebben meer moeite met rondkomen dan voorheen
24 augustus 2024
Dat blijkt uit een regioscan door het Planbureau Fryslân. In Waadhoeke gaat het om iets meer dan 19 procent. Daarmee ligt het aandeel inwoners dat moeite heeft met rondkomen in deze gemeente op het landelijke niveau van 19%. Maar het is hoger dan het gemiddelde van de provincie Fryslân, dat 16% bedraagt. Ook is het aandeel inwoners van Waadhoeke dat moeite heeft met rondkomen de afgelopen jaren fors gestegen. In 2020 was dat namelijk 12 procent. Voor Fryslân was het aandeel dat moeite had met rondkomen in 2020 nog 11 procent. De stijging in het aandeel mensen dat moeite heeft met rondkomen is grotendeels te wijten aan de inflatie en toegenomen energiekosten, zo blijkt uit cijfers van het NIBUD.
Zicht op brede welvaart
Planbureau Fryslân brengt met de regioscan voor de vierde keer in kaart hoe het is gesteld met de brede welvaart in de regio Noordwest Fryslân. Brede welvaart gaat over alles wat mensen belangrijk vinden voor een goede kwaliteit van leven. Het gaat om het hier en nu, maar ook om de effecten van de huidige manier van leven voor latere generaties.
In de scan besteedt het Planbureau aandacht aan ontwikkelingen op het gebied van bevolking, de fysieke en de sociale leefomgeving, gezondheid en welzijn en brengt het ook veranderingen in inkomen, economie en onderwijs in beeld.
Uitdagingen voor de toekomst
In een aparte paragraaf staat het Planbureau stil bij de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst. Een ervan is de toenemende druk op de Mienskip. Het Planbureau signaleert dat Noardwest Fryslân zich kenmerkt door een sterke Mienskip. Er wordt veel aan vrijwilligerswerk gedaan. Inwoners hebben vertrouwen in elkaar en zijn tevreden over het leven. Echter, de druk op de Mienskip neemt toe. De bevolking vergrijst en het aantal inwoners in de werkzame leeftijd neemt af. In verhouding zijn er meer oude bewoners, wat leidt tot een grotere zorgvraag. Omdat de beroepsbevolking afneemt, zijn er minder zorgverleners en mantelzorgers beschikbaar, waardoor de druk op de zorg toeneemt. Daarbij vraagt de overheid steeds meer van inwoners qua maatschappelijke participatie. Inwoners ervaren ook meer stress en eenzaamheid dan een aantal jaar geleden. Ook neemt het wantrouwen in de overheid toe en maken inwoners zich zorgen over polarisatie. De vraag is tot welk punt de Mienskip zorgzaam voor elkaar kan blijven bij deze toenemende druk.
De Adviesraad en de resultaten van de regioscan
De Adviesraad bestudeert momenteel of de resultaten van de regioscan zouden moeten leiden tot actie. Het gaat dan met name om de hiervoor genoemde conclusie over de druk op de Mienskip en over de conclusies op het gebied van inkomen, gezondheid en welzijn. We houden u hier op de hoogte.